Start van de bouw

We komen via via in contact met een contractor op het eiland. En gaan aan de slag met aanvragen van verschillende vergunningen, zoals bouwvergunning, elektriciteit/ water vergunning etc. Is ons van tevoren verteld dat dit ook nog erg kan tegenvallen verkrijgen van de vergunningen. Maar gelukkig gaat dit wel voor de wind en zijn de benodigde vergunningen nog best snel geregeld! Ook laten we bouwtekeningen maken en deze zijn ook snel gereed.

De bouw kan gaan beginnen. Spannend!
Zoals gewoonlijk gebruik hier wordt eerst het stuk land ingezegend door een priester. En de dag erna start de bouw.

Blessing of the property

De bouw gaat vanaf begin af aan goed. Alles loopt op schema met hier en daar uiteraard wel wat vertragingen door dat er bijvoorbeeld materialen niet aanwezig zijn.
Maar al met al hebben we zelfs het idee dat we voorop schema lopen! Wie had dat ooit gedacht!

Beginning of construction

Vakantie naar Nederland.

We gaan 3.5 week op vakantie naar Nederland, eigenlijk is het een verplichte vakantie. We hadden onze retourticket al geboekt, vandaar.
Eigenlijk komt het niet goed uit i.v.m. de bouw die volop bezig is.
Maar we hebben natuurlijk wel heel veel zin om familie en vrienden na ruim 10 maanden weer te zien.
Gelukkig gaat de bouw gewoon door, we hebben de weken dat we weg zijn contact met Karin, onze engineer en de verantwoordelijke voor het project.

We landen op Amsterdam Schiphol, en ik heb niet het gevoel dat we weer “thuis” zijn. Ook als de vraag meerdere malen door familie of vrienden wordt gesteld van “heb je heimwee gehad?” Is het antwoord nee. Tuurlijk soms met momenten wel eens, maar over het algemeen niet.
Na een hele fijne vakantie in Nederland. (Vrienden en familie weer te hebben gezien. Maar ook al het Hollands eten weer geproefd te hebben. Zoals echte Hollandse pot, verschillende kazen, yoghurt, toetjes etc) Dit is allemaal niet of nauwelijks op het eiland verkrijgbaar. Dus vandaar dat alles extra goed smaakt. Na 3.5 week gaan we weer terug naar Filippijnen. En we hebben zin om terug te gaan, door met de bouw!

Tegenslagen en vertraging

En dan toch…de laatste maanden gaan mega traag. Wat met name begint door wisseling van het personeel, we krijgen andere bouwvakkers. We merken dat de nieuwe bouwvakkers het allemaal niet zo nauw nemen. Komen puur naar werk om geld te verdienen, niet om het resultaat. Wat ertoe lijdt dat met name Jasper letterlijk elke dag er continue boven op moet zitten. Als je even niet oplet plaatsen ze de muur tegels die voor de badkamer bedoelt zijn vrolijk als slaapkamer vloer. Of het douche muurtje wordt veel te laag. Voor ons vanzelfsprekende dingen maar hier niet en je moet regelmatig het uitleggen, herhalen en aansturen. Wat met name voor Jasper erg frustrerend is en geduld eist.

Wat we ook regelmatig meemaken is dat de mensen hier van dag tot dag leven, ze krijgen vaak ook dagelijks of wekelijks betaald. Dus zodra er een feestdag is en ze zijn een dag vrij dan hebben we al meerdere keren meegemaakt dat ze dag erop niet komen werken, de welbekende “hangover”
“En ja morgen is er weer een dag toch?” Dus dan blijven ze gewoon een dag thuis.
Iets wat in Nederland (bijna) ondenkbaar is.
Het is hier rond 11.30/12u lunchtijd en dit gaat uiteraard altijd gepaard met de welbekende siësta. Dus dan gaan alle bouwvakkers even een tukkie doen, in een hangmat, op het gras, op een stuk karton op de grond. Maakt niet uit, het middag dutje wordt niet overgeslagen. Nu moet ik zeggen soms pik ik ook wel een powernap mee, heerlijk J helemaal met die snikhete dagen.

Doordat de laatste maanden traag verlopen, omdat bouwvakkers niet komen opdagen, we moeten wachten op materialen die van vaste land naar eiland moeten komen, of de feestdagen vallen er tussen etc.
Moeten we onze openingsdatum steeds uitstellen. Eerst was het plan open te gaan begin December, maar het werd al snel het nieuwe jaar.

Uiteindelijk als de twee bungalows gebouwd zijn, zijn we het meeste tijd kwijt met de tuin. Het is een groot stuk land. En we hebben het grotendeels moeten omploegen omdat het land niet overal recht was met veel heuveltjes en oneffenheden. Dit wordt met een graafmachine recht gemaakt, resultaat 1 grote zandbak rondom de bungalows 🙂

eee

Maar na paar weken hard werken, in de brandende zon en hoge temperaturen. We sjouwen met stenen (het hele land ligt bezaaid met grote stenen) we leggen hier de paden mee aan, we steken graspollen uit het achterste stuk van het land en beplanten dit in de grote zandbak.

We hebben het geluk dat er in de avond en nacht flinke tropische buien vallen waardoor het pas geplante gras gelijk goed gaat groeien. Dit is ons door de locals ook al gezegd, erg vruchtbare grond hier op het eiland. Alles groeit erg hard, het eiland is ook 1 grote groene oase.

Maar dit betekent ook dat het onkruid en de struiken flink hebben gewoekerd.
Dit laten we dan ook door de buurman wieden. Hij weet precies wat wat is. Wat wij zien als allemaal onkruid, weet hij alles precies te onderscheiden o.a de fruitbomen, mooie planten. Hierdoor blijven deze bespaard, en wordt niet alles omgekapt.
De tuin begint langzaam vorm te krijgen en ziet er steeds mooier uit.

Jasper is erg handig en klust hard door. Maakt o.a. een scooter parking, een opslaghok, gehele bamboe schutting, balie voor de receptie etc.
Hij draait nergens zijn hand voor om.

We laten ook een gazebo bouwen, deze gebruiken we als receptie maar het is ook een ruimte waar gasten een drankje kunnen drinken en kunnen relaxen.

Dan toch! Na een aantal maanden vertraging te hebben opgelopen gaan we toch echt open! Op 1 april en nee het is geen grap.

Entrance Happy Coconut Camiguin

Modern native style bungalows

Helaas is de timing niet geweldig, dit i.v.m. met Covid 19 wat wereldwijd een probleem is. Ook hier op Camiguin island zijn er maatregelen genomen, o.a. dat er voorlopig geen buitenlandse toeristen het eiland mogen bezoeken.

Maar we hopen jullie wel in de toekomst in goede gezondheid te mogen ontvangen in onze accommodatie “Happy Coconut Camiguin!”

Voor meer foto’s, informatie en boekingen zie:

https://www.booking.com/hotel/ph/happy-coconut-camiguin.en-gb.html?label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaLQBiAEBmAEJuAEYyAEN2AED6AEBiAIBqAIEuAL82rjzBcACAQ;sid=5ff029102cbd8d0ef18b3e054ea5f285;checkin=2020-04-01;checkout=2020-04-02;dest_id=9110949;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=0;hapos=1;hpos=1;no_rooms=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;soh=1;sr_order=popularity;srepoch=1584278917;srpvid=c8665ec24d2f012a;type=total;ucfs=1&#no_availability_msg

https://www.airbnb.nl/rooms/42895260location=Camiguin%2C%20Philippines&source_impression_id=p3_1584279376_N71qs7JHfINTECyI

Check onze Facebook-pagina voor de meest recente update!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *