De zoektocht naar land op Camiguin Island

De zoektocht naar een stuk land duurt langer dan gehoopt en loopt gecompliceerder dan gedacht… In de twee weken dat we op Camiguin rondreizen komen we via Facebook bij Shirley terecht, zij werkt als broker op het eiland. Ze heeft de connecties en kent het eiland erg goed.

In het begin krijgen we veel stukken land te zien via Shirley maar ook via Facebook-reacties van mensen die op het eiland wonen en zelf een stuk land verkopen of van familie. We leren al snel waar we op moeten letten bij het kopen van een stuk land. En niet iedereen is te vertrouwen, mensen willen tenslotte ook graag een zakcentje bijverdienen. Op de Filipijnen kan iedereen een stuk land aanbieden, waardoor er ook mensen tussen zitten met minder goede bedoelingen en je eigenlijk proberen op te lichten. Gelukkig prikken we daar doorheen, we voelen al snel aan wanneer iemand ons iets te aardig is of wel een hele mooie prijs biedt per m2. Deze mensen wimpelen we dan ook vriendelijk af. Funda kennen ze ook niet hier, alles gaat via Facebook.

Hibok-hibok volcano

Moeilijker dan gedacht

Na voor je gevoel alle stukken land van eiland te hebben gezien (nou ja in het gebied waar wij specifiek zoeken) en ook meerdere keer dezelfde stukken land aangeboden gekregen, lijkt het dan toch moeilijker dan gedacht.

Of het stuk land is erg mooi en geschikt maar dan is het weer te groot, of te klein voor onze plannen. Of de prijs is weer veel te hoog, of we komen overeen met de verkoper en de prijs maar blijken de papieren niet in orde!
We leren wat er allemaal bij komt kijken, waar je op moet letten. Want het is totaal anders dan dat je bijvoorbeeld in Nederland via een makelaar iets koopt. Er zitten hier meerdere addertjes onder het gras. Gelukkig krijgen we ook hulp van mijn Filipijnse familie. En ook krijgen we advies van andere expats die op het eiland verblijven.

Land in zicht

Na ruim twee maanden op het eiland, vele stukken land te hebben gezien, veel mensen gesproken, is het nog niet gelukt. Zelfs bij twee verschillende stukken land, waar we echt geïnteresseerd in waren en overeengekomen waren met de prijs, ketst het toch nog op het laatste moment af. Ineens hoor je niets meer van de eigenaren!

Wat we ook veel zien is dat Filipino’s een stuk land hebben geërfd van opa/oma of hun ouders maar zelf vervolgens in het buitenland wonen zoals UK of USA en hun land verkopen in de Filipijnen. Zij doen niet de moeite om het überhaupt te verkopen. Dat laatste maakt het erg lastig.

Gooien we de handdoek in de ring?

De moed zakt ons langzaam in de schoenen! De twijfel slaat toe, gooien we de handdoek in de ring?! Doen we hier wel goed aan? Moeten we wel verder zoeken, we hebben onderhand heel het eiland al gezien…en regelmatig worden dezelfde stukken land ons aangeboden. Is de vijver misschien leeg waar we in vissen?

Meerdere scenario’s schieten door mijn hoofd, moeten we dan toch terug naar Nederland? Gewoon weer een “normale” baan zoeken? Op zoek naar een woonhuis? Eerlijk gezegd, moet ik er niet aan denken. Dat is iets wat ik nu absoluut niet wil.
Maar na goede gesprekken samen is het duidelijk dat dit is wat we willen. We hebben nog altijd hetzelfde doel voor ogen en dat willen we waarmaken!

Het is gelukt: we zijn landeigenaren!

We attenderen Shirley nogmaals op een stuk land dat altijd in ons achterhoofd is blijven hangen, maar waarbij de eigenaresse (een Filipina getrouwd met een Engelsman en woonachtig in London) in eerste instantie geen centimeter toegaf om te onderhandelen. Uiteindelijk, na heel veel onderling heen en weer e-mailen, onderhandelen et cetera (en wat grijze haren erbij, met name Jasper😉), komen we er toch uit!! Het stuk land is gekocht!

We proosten die avond als kersverse landeigenaren met een ijskoud biertje bij de beste pizzabakker van het eiland bij Restaurant La dolce vita! Cheers!

Wat heeft Camiguin island te bieden:

Camiguin is een klein eilandje, in het noorden van Mindanao.
Met dagelijkse vluchten bereikbaar vanaf de hoofdstad Manila of Cebu, en van het vaste land vanaf Balingoan (ligt twee uur rijden vanaf Cagayan de Oro) een boottrip met de ferry van ongeveer twee uur. En vanaf Bohol vier uur varen met de ferry.
Voor een klein eilandje als Camiguin heeft het wel veel te bieden.
Met name mensen die op zoek zijn naar een groene omgeving en avontuur.

“Camiguin is a relaxed island with a peaceful charm, so if it’s a party you’re after, head to Borcacay!”

Camiguin heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld. Doordat in de
jaren ‘50 een vulkaan is uitgebarsten zijn de stranden voornamelijk donker. Er zijn enkele zandstranden en ook wel stranden met stenen. Op het main island heb je een mooi wit strand, dat is gelegen bij de Giant Claim Sanctuary. Hier kun je ook prachtig snorkelen.Beach at Giant Clams sanctuary

Voor  andere white beaches kun je eiland hoppen naar:
– Naked island
– Mantique island

View Camiguin from White Island

Je kunt er een aantal flinke wandelingen en beklimmingen maken in het ruige binnenland. Daarnaast kan je nog abseilen of een jungle trekking doen. Ook kun je de Vulkaan mt. Hibok Hibok beklimmen met als beloning het prachtige uitzicht over het eiland.

Je kunt er prachtig duiken en snorkelen. Je kunt er mountainbiken en met een scooter in een dag het eiland rondrijden. Er zijn drie mooie watervallen die je kunt bezoeken.

Katibawasan Falls Camiguin

Dus al met al genoeg te doen! Start your adventure on Camiguin island!

In mijn volgende blog zal ik vertellen hoe het met de bouw verloopt, wat er allemaal bij komt kijken en of dat ook allemaal soepel verloopt. Maar ik kan je nu wel al verklappen dat we volop bezig zijn met de bouw. Check onze Facebook pagina voor de meest recente update!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *